Jūsu grozs ir tukšs
Kopā
€0.00
Nopirkt
0
Zvani: +371 29189748
Latviešu
Valoda: Latviešu
Zvani: +371 29189748
0

Aizvadītas igauņu un latviešu sadarbībā radītu želejkonfekšu ‘’WildCandy’’ tests

Autors: Iveta Cīrule, BIORGANIK5 valdes locekle, projekta vadītāja mob.tālr.: +371 29189748, e-pasts: naturalproducts@inbox.lv 
Datums: 22.03.2018 17:24
16 skatījumi
Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros Latvijas uzņēmums SIA BIORGANIK5 un Igaunijas uzņēmums Chaga OU rada organiskas, želejas konfektes ‘’Wild Candy’’ no dabīgām sulām un ar unikālu tehnoloģiju pārstrādātām ogām. Šī gada 6.martā Rīgā notika pirmais publiskais želejkonfekšu testa pasākums, kuru apmeklēja vairāk nekā 20 veselīga uztura un dzīvesveida atbalstītāji un eksperti.
​Pasākuma pirmajā daļā viesiem bija iespēja uzzināt vairāk par uzņēmumiem un Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmā realizētā projekta starprezultātiem, kā arī noklausīties eksperta prezentāciju par organiskiem produktiem. Projekta vadītājas Eva Maran un Iveta Cīrule atzina, ka šis ir ļoti aizraujošs un nozīmīgs process, jo jauna produkta radīšana ir ļoti nopietna aktivitāte. Liis Tuur, kas projektā ir atbildīgā par produkta izstrādi un tehnoloģijām atzīmēja, ka sākotnēji šķitis, ka jaunu produktu izstrādē būs viegli atrast potenciālos konfekšu testa variantu ražotājus, bet apzinot uzņēmumus Baltijā, Polijā, Somijā, Vācijā un pat Brazīlijā daudzviet tika saņemts atteikums.  Tomēr projekts atrada uzņēmumu, kas gatavs palīdzēt radīt unikālo produktu, tas ir, SIA ‘’Karameļu darbnīca’’ Jelgavā. 

Papildus viesus par organiskiem produktiem izglītoja LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece inženierzinātņu doktore pārtikas zinātnē Asnate Ķirse. Viesiem pasākuma gaitā bija iespējams baudīt abu uzņēmumu produkciju un testēt jaunradītās konfektes un izteikt savu viedokli par tām, lai uzņēmumi varētu šos produktus attīstīt tālāk. Viesi augsti novērtēja radītās garšas un sniedza konstruktīvus ieteikumus tekstūras, formas u.c. aspektu uzlabojumiem. Vislielāko testētāju interesi radīja tieši čaga eliksīrs un no tā radītās konfektes, jo tas ir patiesi unikāls Baltijas produkts.

Jāatzīmē, ka uzņēmumu mērķis projektā ir ambiciozs - radīt saldumu klāstu, kas ne tikai iedvesmots no Baltijā pieejamajiem resursiem, bet ir arī veselīgs. Paredzēts, ka organiskās želejas konfektes būs bez krāsvielām, glutēna, laktozes, papildus pievienotiem konservantiem. Plānots, ka šie saldumi pie patērētajiem nokļūs jau 2018.gadā. Projektā savus spēkus un kompetences apvieno divi Baltijas uzņēmumi. Projekta vadošais partneris ir SIA BIORGANIK5, bet projekta partneris no Igaunijas ir uzņēmums Chaga OU. SIA BIORGANIK5 nodrošina dabiski augstvērtīgu produktu, kuru sastāvā ir bioloģiski audzēta alveja, ražošanu un izplatīšanu. Savukārt, Chaga OU specializējies ziemeļu meža bagātību pārvēršanā uzturā lietojamos augstvērtīgos pulveros.  Alvejas sula, meža ogas un bērzu piepju pulveri būs pamats jaunās saldumu līnijas produktu izstrādei.

Starpvalstu komanda jau izstrādājusi pamatkonceptu salduma līnijas garšas un satura kritērijiem, kurus tālāk testē pētnieki Tartu Universitātē. Lai radītu pirmos saldumu paraugus,  projekta komanda uzsākusi sadarbību ar Latvijas uzņēmumu SIA ‘’Karameļu darbnīca’’. Radītie pilotprodukti prezentēti BIOFACH 2018 – pasaulē vadošajā organisko produktu izstādē, bet šobrīd komanda plāno dalību Igaunijas Pārtikas mesē maijā un “Riga Food 2018’’ septembrī.

Projekts „ORGANIC JELLY CANDY WITH FREEZE DRIED BERRIES” (Organic Candy) Nr.32 ​ir Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas finansēts projekts, kura mērķis ir kopīgiem spēkiem radīt jaunu, inovatīvu un dabīgu želejveida konfekti. Projekta vadošais partneris ir SIA BIORGANIK5, bet projekta partneris  no Igaunijas ir uzņēmums Chaga OU. Projekta ilgums - 2017.gada 1.maijs līdz 2018.gada 31.oktobrim. Kopējais plānotais finansējums ir 183 209.20 EUR, no kuriem 85% jeb 155 727,82 EUR  līdzfinansē Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programma un 15% jeb 27 481.38 EUR līdzfinansē projekta partneri. Šī publikācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.